maandag 17 maart 2014

Zaterdag 1 februari hebben twee LEO’s en een oud-lid lekker gewerkt aan het geriefbosje op de boerderij van de familie Onderwater in Zoeterwoude. Onder begeleiding van Sytse Altena leerden LEO’s het knotten van elzen. Het knotten van elzen en wilgen werd vroeger georganiseerd en gesubsidieerd door de overheid. Door alle bezuinigingen is deze steun helaas weggevallen, waardoor het snoeien nu op de schouders komt van vrijwilligers. Ondanks dat het is wegbezuinigd, blijft het belangrijk dat de bomen gesnoeid worden. Wanneer het namelijk niet wordt gedaan, gaat de boom uiteindelijk dood.

Op de boerderij werden de LEO’s hartelijk ontvangen door Sytse en de familie Onderwater. Zij kregen een rondleiding over de boerderij met onder andere de koeien en de kaasmakerij. Na een kop koffie in de oude keuken, was het tijd om aan het werk te gaan.

Ondanks dat het geriefbosje maar tien minuten van Zoetermeer af ligt, lijkt het of je in een totaal andere wereld bent. Het bosje is extra bijzonder, omdat ze het proberen terug te krijgen in de historische staat. De bomen waren al vijf à zes jaar niet gesnoeid en erg hoog geworden. Met gereedschap zoals een ‘heen en weerzaag’ en snoeischaren zijn we met instructies van Sytse aan de slag gegaan. Het was zwaarder dan we dachten maar erg leuk om te doen. In totaal waren we met z’n zevenen, het is helaas niet gelukt om het af te krijgen. Het moet zeker voor half maart klaar zijn, dus mochten mensen enthousiast zijn om ook aan de slag te gaan, dan kunnen ze contact opnemen met Sytse Altena.

Met z’n drieën vonden wij het op onze beurt een inspannende, maar inspirerende en zeer geslaagde leuke dag. Wij kunnen het iedereen aanraden om even een dagje weg te zijn uit de stad en de handen uit te mouwen te steken!