maandag 27 februari 2017

Zaterdag 25 maart mochten we onze vrienden van Erfgoed en Landschap Zuid-Holland weer helpen bij het onderhouden van een van de biologische boerderijen in hun beheer. We kapten vlieren en snoeiden andere bomen, zodat de natuurlijke omheining van het weiland weer genoeg licht doorlaat en alles dit jaar weer goed kan groeien.

Wie van werken in de natuur houdt, kan zich bij dit soort acties echt uitleven. Voor de kantoortijgers onder ons is het elke keer weer een soort van meditatieve bezigheid. Toch lachen we ook veel en kunnen we een hoop van de boeren leren waar wij komen. En van het landschapsonderhoud zelf leer je ook weer. Zo zijn we dit keer weer wat meer te weten gekomen over de geschiedenis van Leidse Kaas (minder vet dan Goudse, omdat de vette kaas tijdens de VOC-tijd smolt in het warme klimaat van Nederlands Indië).

Schimmel was vandaag een terugkerend thema. Het is namelijk belangrijk om bomen altijd schuin af te zagen, zodat het regenwater schuin afloopt en niet voor schimmelvorming kan zorgen. Overigens kan je als kaasboer ook maar één keer definitief kiezen voor het maken van bijvoorbeeld blauwaderkaas. Doordat de schimmel altijd in de lucht blijft, kan je nooit meer andere kaas maken dan schimmelkaas!