dinsdag 1 januari 2013

Door: Edward Obreen, Erelid

Het idee

Het is februari 2011. Mijn moeder, Ina Winters, zit al zeven jaar bij de Lionsclub Soetermare en is dit jaar de president van de club. Ik help haar met het opzetten van goede doelen en acitviteiten en begin steeds meer interesse te krijgen in de Lions. Op een zekere dag krijgt mijn moeder een mailtje van Jos van Hartingsveld (Districtscommissaris Communicatie en PR 2011-2012). Hij vraagt of mijn moeder iemand kent die een LEO Club kan oprichten in de omgeving van Den Haag met de leeftijd tussen achttien en vijfendertig jaar.

Uiteraard denkt mijn moeder direct aan mij, onder andere doordat ik tijdens mijn studie voor verkeersvlieger in Maastricht een studentenvereniging heb helpen oprichten en die ook drie jaar lang heb onderhouden.

Delft.. of Zoetermeer?

Een paar dagen later heb ik Jos en een jongedame in een café op het Marktplein van Delft ontmoet en met hen over het oprichten van een LEO Club gepraat. Het eerste idee is om een LEO Club te starten in Delft, vanwege de grote hoeveelheid jongeren en de uitstekende locatie. Een week later krijgen Jos en ik het bericht dat de jongedame in kwestie meer tijd nodig had voor haar studie en het in Delft niet door kan gaan. Jos en ik wijzigen het plan. We gaan ons richten op Zoetermeer, want daar ken ik namelijk veel jonge mensen en ik heb er de juiste connecties.

In het café

Tijdens een gezellig drankje in café The Old Pal in Zoetermeer vertel ik een aantal vrienden over het initiatief om een LEO Club op te starten. Hierop kwamen veel veraste, maar vooral enthousiaste reacties. Jacqueline van der Zee (president 2011-2012) vindt het een geweldig idee!

Een paar dagen later zit ik samen met Reinier van Eijk (penningmeester 2011-2012) aan de tafel en vertel hem ook over de LEO Club en enthousiaste reactie van Jacqueline. Reinier vertelt me dat zijn familie heel erg actief is met betrekking tot goede doelen en wil zich graag aansluiten.

Naarmate het gesprek vordert, komen er steeds meer goede ideeën op tafel over wat we allemaal kunnen doen en bereiken met de LEO Club.

Zo zijn Jacqueline, Reinier en ik de key members geworden om samen de LEO club van de grond te krijgen.

De eerste bijeenkomst

Op 14 april 2011 is onze eerste bijeenkomst in The Old Pal een feit. We hebben afgesproken om allemaal twee vrienden mee te nemen die wellicht interesse en tijd hebben om ook lid te worden. Ook zijn Rien Huurman (Lions Club Zoetermeer) en Jos van Hartingsveld van de partij. Tijdens de bijeenkomst vertellen Rien en Jos boeiende verhalen over hun ervaringen bij de Lions. Robert Winters en Arwin Allebes, twee vrienden die zijn meegekomen, luisteren aandachtig en raken steeds meer geboeid. Helaas kunnen Lisanne van Veen (vice-president 2011-2012) en Stephanie van Veen (secretaris 2011-2012) niet komen. Gelukkig zijn zij een week later bij de volgende vergadering wel van de partij.

De knoop doorhakken

24 April 2011, er moet een belangrijke keuze gemaakt worden. Gaan we door of stoppen we ermee? Tijdens een bijeenkomst met alle key members is er na goed overleg blijkt er eigenlijk maar één conclusie mogelijk te zijn. We gaan door!

En zo beginnen we met alle voorbereidingen voor het opstarten van de club. Een bezoek aan de VLCN vergadering in Amersfoort hoort daar ook bij. Op 2 november ga ik namens onze LEO Club naar de vergadering, samen met Tom van De Haegsche Kamer (LEO Club Den Haag). In Amersfoort word ik hartelijk ontvangen en wordt er veel besproken. Tevens leer ik een aantal nieuwe gezichten kennen van mensen die veel gedaan hebben voor de LEO Clubs hier in Nederland.

De sponsorclub

Op 25 oktober 2011 zijn Jacqueline, Reinier en ik uitgenodigd door Rien Huurman voor een diner bij de Lions Club Zoetermeer. Om een LEO Club te starten is er namelijk een sponsorclub nodig en Lions Club Zoetermeer was er al vanaf het begin bij. Lions Club Zoetermeer heeft nog nooit een LEO Club opgericht en weet ook niet wat de gang van zaken is. Om die reden geef ik een presentatie over wat een LEO Club inhoudt. De avond eindigt zeer geslaagd met veel gezelligheid en er blijft een goede indruk achter bij de Lions. We krijgen een vaandel van de Lions Club Zoetermeer.


De eerste échte

Tijdens de eerste echte vergadering van de LEO Club Zoetermeer, op 16 November 2011, wordt uitgebreid gesproken over het opzetten van de LEO Club, welke goede doelen we kunnen steunen, ideeën die iedereen heeft en uiteraard wat we uiteindelijk met z’n allen willen bereiken.

Borrelavond

Op 16 December 2011 is het tijd voor onze eerste borrelavond, deze vindt bij Jacqueline thuis plaats. Alle leden hebben zelf eten en drinken meegenomen om er een gezellige avond van te maken. Ondertussen hebben zich al een aantal nieuwe mensen aangesloten en hebben we met acht leden een supergezellige avond. Op deze avonden leer je elkaar steeds beter kennen en groei je naar elkaar toe. Een goed begin van het worden van een hechte club.

Een naam kiezen

Voor het kiezen van een naam voor onze club zijn alle leden verzocht om met ideeën te komen. Heel veel leuke en goede namen zijn de revue gepasseerd, maar na een stemming blijkt ‘Centaurea Cyanus’ de keuze van alle leden. Centaurea Cyanus is de Latijnse benaming voor de korenbloem, onderdeel van het wapen van Zoetermeer.De eerste actie & Turkije

Het is inmiddels alweer 2012 en de LEO’s snakken naar een eerste actie waar zij zich voor in kunnen zetten. Tijdens een vergadering geeft Rien Huurman aan dat NL Doet plaatsvindt op 16 en 17 maart en we hier wellicht iets mee kunnen doen. Ondertussen ben ik voor mijn studie en werk geëmigreerd naar Turkije zodat ik, helaas, niet meer zo actief kan zijn voor de LEO´s in Zoetermeer als ik zou willen. Gelukkig ben ik in Nederland tijdens NL Doet en zo heb ik ook mee kunnen helpen aan de eerste actie van ‘mijn’ LEO club.

Op dit moment bestaat de groep uit 12 personen, en zijn we op zoek naar meer enthousiaste leden. Er wordt hard gewerkt aan het opzetten van de club. In november hopen we onze charter in ontvangst te kunnen nemen en dit te vieren met een mooi feest.

Ben jij ook geïnteresseerd om LEO te worden? Laat het ons weten!