donderdag 9 maart 2017

Afgelopen zaterdag zetten we ons in voor een toegankelijker Zoetermeer voor rolstoelers. In het kader van de Nationale LEO Actie testten we de rolstoelbegaanbaarheid van openbare ruimtes, horeca en winkels in de Dorpsstraat en het Stadshart. LEO Clubs uit het hele land deden hetzelfde in hun eigen stad of dorp. De resultaten kan je nu al bekijken via de Wheelmap app.

Resultaten

Na het beoordelen van bijna 150 gelegenheden viel op dat slechts enkele restaurants zijn voorzien van een invalidetoilet. Een ander aandachtspunt voor ondernemers is de inrichting: bij redelijk wat winkels en restaurants staan de kledingrekken en tafeltjes heel dicht op elkaar waardoor manouvreren door de ruimte met een rolstoel niet mogelijk is. Toch kunnen we ook positieve punten te noemen. De entrees zijn meestal goed en ook de grotere winkelketens hebben ruime pashokjes en liften. De LEO Club zal de resultaten van de test aanbieden bij de gemeente Zoetermeer en de winkeliers.

Wheelmap app

In de app Wheelmap kun je middels een digitale kaart zelf openbare plekken beoordelen door het toekennen van een groene, oranje of rode markering. Daarbij let je vooral op de hoogte van drempels. Ook kun je aangeven of er een invalidetoilet aanwezig is. Op deze manier kunnen mensen in een rolstoel van tevoren al zien welke plekken wel en niet begaanbaar zijn.

Wil je zelf ook een steentje bijdragen aan het in kaart brengen van de rolstoelvriendelijkheid? Dat kan heel gemakkelijk! Hiervoor hoef je enkel de app te downloaden en de plekken waar je je bevindt te beoordelen. Dit kun je gewoon doen wanneer je zelf al onderweg bent. Kleine moeite dus, maar je kunt het anderen hierdoor een stuk gemakkelijker maken!