donderdag 1 april 2021

Afgelopen zaterdag (21 maart) vond al weer de negentiende Landelijke Opschoondag plaats. Leden van LEO Club Zoetermeer en enkele leden van de herenclub Lions de Meerbloem namen het initiatief om ook in Zoetermeer weer eens de grijpstok erdoorheen te halen. Voorzitter Nadieh Pape: “Het is leuk om op deze manier te helpen om de stad wat schoner te maken.”

Zoetermeer – De LEO Club is de jongere variant van de Lions Club met leden in de leeftijd tussen 18 en 35 jaar. De club bestaat intussen acht jaar en hoewel het hun eerste Opschoondag is, hebben de leden al ervaring met de grijpstok. “Wij deden tot nu toe altijd mee met de World Cleanup Day in september”, vertelt Nadieh. “Dat is eigenlijk hetzelfde als de Opschoondag, maar dan wereldwijd. De laatste keer hebben we toen zo’n vier grote vuilniszakken vol zwerfvuil verzameld rondom winkelcentrum Seghwaert.”

Vuilniszakken

Dit is dus de eerste keer dat ze met de Landelijke Opschoondag meedoen. Nadieh: “Als project is het vrij makkelijk te organiseren, want we kunnen via de gemeente de benodigde spullen als grijpstokken en vuilniszakken krijgen. Daarnaast is dit voor ons een kans om ons weer eens fysiek in te zetten voor een goed doel. Vanwege de coronamaatregelen doen we dat natuurlijk wel in tweetallen en met 1,5 meter afstand.”

Als plek om de schoonmaakactie te beginnen, koos de club het Dobbe-eiland bij het Stadshart. Daar was het eerst even zoeken naar het vele zwerfvuil. Maar de leden hoefden niet ver te lopen of de weggeworpen peuken, mondkapjes en plastic flesjes dienden zich aan. Vooral de bermen rondom het water zijn geliefd als alternatieve afvalbak. Het struikgewas bij het Dorp heeft bovendien favoriete hangplekken, waar jongeren niet de moeite nemen hun troep op te ruimen. “Het is altijd weer verbazend wat mensen zo maar achterlaten.” zegt Rona Middelaar, lid sinds 2018. “En dat terwijl vaak niet veel verderop een vuilnisbak staat.”

LEO Club Zoetermeer staat altijd open voor nieuwe leden. Nadieh: “Wij willen op een gezellige, informele manier de Zoetermeerse samenleving verbeteren. We zijn vooral bekend van onze jaarlijkse pub quiz. Daarmee trekken we zo’n twee- tot driehonderd mensen en zamelen we geld in voor een goed doel. Als je het leuk vindt om projecten te organiseren voor verschillende goede doelen waarbij je zelf ook wat kunt leren, kom dan een keer bij ons kijken.”

 

Bron: streekbladzoetermeer.nl